Tävlingar i extremsport

Det finns egentligen inga tydliga regler för vad en extremsport är, men begreppet innefattar riskfyllda och konditionskrävande sporter som höjer adrenalinnivåerna i kroppen ordentligt. Hit räknas till exempel parkour, klättring, BMX och skidor. 

Utöva extremsport i Sverige

Sverige erbjuder många möjligheter att utöva extremsport. På sommaren går det att ägna sig åt vattenrelaterade sporter såsom kitesurfing, wakeboard eller vattenskidor. Under vintern är det däremot läge att ta sig till fjällen för skidor och snowboard. Sporter som skateboard och BMX blir allt populärare och de båda sporterna ingår numera i Riksidrottsförbundet. Det finns även föreningar som ägnar sig åt dessa typer av sporter som man kan ta kontakt med om man är intresserad att testa.

Olika typer av extremsport

Begreppet extremsport innefattar många olika typer av sporter. Några exempel är:

  • Parkour – utövas med städer som spelplan där det gäller att ta sig över hinder som exempelvis murar, bänkar, staket. 
  • Agressive inline – en inlinessport där man snurrar och gör volter. 
  • Snowboard – en sport med många olika tävlingsgrenar. I halfpipe åker deltagaren i en bana som ett halt rör och gör tricks med snowboarden. I big air åker deltagaren utgör ett större hopp och utgör tricks. 
  • Forspaddling – paddling i åar och älvar som beddrivs i en kanot. Olika discipliner finns, till exempel kanotslalom som är en olympisk tävlingsgren där deltagaren ska följa en bana i forsen. Freestyle är en gren där deltagren under begränsad tid ska utföra trick på en våg. 

Evenemang för extremsport

X Games är en årlig tävling för atleter i olika extremsporter med en tävling under sommarhalvåret och en under vinterhalvåret. Evenemanget ägs och produceras av den amerikanske sportkanalen ESPN och första upplagan av X Games hölls 1995 i USA. Vintersäsongens tävlingar började 1997, där Aspen i Colorado har varit värd för evenemanget sedan 2002. Sommarsäsongstävlingar arrangeras arrangeras oftast i Los Angeles men har även ägt rum i Austin, Texas. Sedan 1998 hålls det årligen X Games Asien. Dessutom arrangerar ESPN andra internationella tävlingar som hålls på olika platser i världen. Det finns även mindre, separata tävlingar för de olika sporterna såväl i Sverige som internationellt, till exempel SM i kanotslalom som år 2017 hålls i Åmsele. 

Så här kan du se extremsport

 X Games går att se på svtplay.se med livesändningar från evenemanget. X Games har även en egen You-tube kanal med diverse klipp att streama från tävlingarna. Kan man inte höja spänningen genom att delta i tävlingen, kan man på exempelvis http://www.beritbettar.se/ höja spänningen genom att betta på vinnaren. En del av extremsporterna är även olympiska sporter, till exempel snowbord som går att se under vinterspelen som sänds på tv.