Från höga höjder

Lär dig bemästra din höjdrädsla via extremsport

Har du någon gång stått på en höjd och känt att det pirrar lite i benen, tänk då på hur det skulle kännas att öppna dörren på ett flygplan och slänga dig ut i fritt fall.

Höjdskräck är något de flesta människor har med sig från grunden och det är en naturlig instinkt för att överleva. Vissa kan försöka spela tuffa och säga att de inte är höjdrädda men till saken hör att det är mer naturligt med höjdrädsla än vad det skulle vara helt utan. Sen är det klart att man kan vänja sig av med höjdrädsla om man ofta exponerar sig för höga höjder men från grunden lär alla vara mer eller mindre höjdrädda och det är inget man skall skämmas för.

För den som vill utmana sin höjdrädsla och lära sig kontrollera den finns många sporter att testa på. Några av dessa är Fallskärmshoppning, Vingoverall, Skärmflygning och Hängflygning.

Fallskärmshoppning den ultimata kicken

Har du någonsin tänkt tanken att slänga dig ut för ett fullt fungerande flygplan? Kanske inte men det här är precis vad det handlar om, du åker upp med flygplanet men tar dig hela vägen ner själv genom att kasta dig ur, falla fritt i ca en minut för att sedan dra fallskärmen och flyga ner de sista 1000 höjdmeterna. Vanligtvis i Sverige så hoppar man av planet på 4000 meters höjd och faller sedan fritt ner till ca 1000 meter då man drar fallskärmen. Själva flygningen i fallskärmen tar sedan ca 5-10 minuter beroende på flygsätt. För att kunna hoppa själv behöver man genomgå en mindre utbildning och om man har tur med vädret och är duktig så kan man bli klar på ca 2-3 veckor. För att sedan kunna hoppa behöver man gå med i någon fallskärmsklubb så att man där har tillgång till flygplan och pilot.

Vingoverall en sport med små marginaler

Wingsuite eller på svenska Vingoverall är kanske steget värre än fallskärmshoppning, I fallskärmshoppning har man extremt små marginaler för att något skall kunna gå fel men när det gäller flygning med vingoverall är marginalerna nästintill obefintliga, i alla fall när det gäller att hoppa från berg och broar. Risken är stor men upplevelsen är för många värd risken. Tänk dig själv att färdas fram i ca 200 km/t bara några meter ovanför klippformationer och trädtoppar, får du inte en kick av det så får du nog inte det av något. De flesta som hoppar vingoverall från berg och broar har börjat med det inom fallskärmssporten. För att kunna hantera dessa små marginaler så behöver man träna och åter träna och då är ett bra sätt att förbereda sig genom att börja flyga vingoverall från flygplan.

Skärmflygning och hangflygning

Detta är för många samma sak men dessa sporter skiljer sig väsentligt åt. När du flyger Hangflygning så har du en fast vinge där vingen består av tyg som är utspänt i en vingkonstruktion bestående av metall. Du själv är upphängd under i en kokong och styr själv farkosten genom att föra ett stag framför dig i olika riktningar. Konstruktionen möjliggör mycket höga farter men dess nackdel är att det är lite tidskrävande att montera samtidigt som farkosten är rätt skrymmande även när den är isärmonterad.

Om man ägnar sig åt skärmflygning så har man en stor skärm i tyg och den påminner till viss del om en vanlig fallskärm men till skillnad att den är mycket större och har betydligt bättre flygegenskaper för att kunna vara uppe i luften längre tid. Ja med en kalott för skärmflygning så kan du faktiskt till och med stiga och en erfaren pilot kan under rätt väder vara uppe i flera timmar. Gillar du dessutom vandring och fina bergsmiljöer så kan en bra kombination vara just vandring och skärmflygning. Då går då upp och flyger sedan ner på lämpligt ställe. Skärmflygning är betydligt mer rofyllt än till exempel fallskärmshoppning, marginalerna är större och farten lägre.