Skaffa pilot-certifikat

Du behöver inte satsa på en karriär inom flyg för att bli pilot och få sitta längst fram i planet. Du kan ta certifikat för att flyga privat och bli medlem i en flygklubb med andra entusiaster.

De större flygklubbarna

En av de större flygklubbarna i Sverige ligger faktiskt i Luleå, Luleå-Boden Flygklubb har runt 80 medlemmar och de utför uppdrag åt Försvaret och Länsstyrelse samt är verksam i Frivilliga Flygkåren. De har tillstånd att utföra flera olika certifikat

  • PPL – Private Pilote License som du även kan använda för att bli kommersiell pilot med tillhörande utbildning. Certifikatet gäller endast en klass och flygplanstyp som du har flygat med, en behöver utökas om du inkludera fler klasser.
  • Ultralätt – extremt lätta flygplan som är i lättmetall eller så kallade trike-plan.
  • Sjöflygbehörighet – det krävs utökat certifikat för att flyga över vatten och detta måste förnyas var 12:e månad. 
  • Mörkerbevis – en enklare behörighet för att flyga även när det är mörkt. Kräver 5 timmars flygtid och utfärdas oftast på vintern. Det kräver inte något flygprov.

Kom igång med ditt certifikat

För att komma igång med ditt certifikat är första steget att besöka en flygklubb. För just mörkerbevis kan Luleå vara den perfekta platsen, du kommer fram snabbast med flyg Stockholm – Luleå, vare sig du själv flyger eller bara åker med. Under vinterhalvåret har Luleå väldigt få soltimmar så du får in snabbt in antalet timmar på bara 2-3 dagar. Under december och början av januari har de bara runt 3 timmar sol så det finns gott om tid att träna i lyften!