Adrenalinrush

Vi har alla olika smak när det kommer till aktiviteter, det kan vi nog alla vara överens om. Men det är mycket möjligt att jakten på en adrenalinrush kan vara biologiskt betingat. Olika personer behöver mer eller mindre stimulans för att få denna rush, vilket betyder att vad somliga finner väldigt stimulerande kan vara nästan uttråkande för andra.

Det är inte svårt att lista ut vilken av de två grupperna personer som håller på med extremsporter faktiskt hamnar under. Här är det väldigt vanligt att hitta de som behöver väldigt mycket för att få adrenalinet att börja pumpa. Men medan adrenalinet är resultatet av dessa aktiviteter är det inte det enda som har ett finger med i detta samspel. Studier har visat att dopamin är en viktig faktor i risktagande, och de flesta extremsporter kan nog lätt sägas ha en hel del risk involverat. Det må vara mycket säkrare när det utförs på rätt sätt av något erfaren, men det går aldrig att helt eliminera risken. Och risktagandet är anledning till varför det är så spännande och ger den kroppsliga reaktionen vi upplever.

En risk lovar ofta en belöning och när både risk och belöning är hög är tillfällen då extremsportare och liknande personer kliver fram och antar utmaningen. Sedan finns det ju alltid variationer även inom grupper som dessa. Somliga kan vara mycket mer beredd att ägna sig åt aktiviteter där risken är hög utan att förlita sig fullt så mycket på förberedelse utan går mer efter personlig erfarenhet. Andra kan istället lägga säkerheten längst upp på listan av prioriteringar och ta risken när de tagit alla försiktighetsåtgärder de kan. Det är ju nu heller inte något överraskning att en av dessa grupper som är mer skadebenägen.

Men sedan finns det andra sidan av spektrumet. Här kan man hitta personer vars adrenalin väldigt lätt börjar utsöndras även under betydligt lugnare omständigheter. Detta kan vara något så enkelt som att satsa pengar på ett spel eller cykla i en nedförsbacke. För många av dessa skulle tanken att hoppa fallskärm eller bungyjump vara mer än de känner att de skulle klara av. Men det betyder inte att de inte skulle klara av göra sådana aktiviteter. Det blir helt enkelt något som kommer variera från person till person.